A. DANKO: Nárast konkurzov malých firiem na Slovensku je alarmujúci

04.06.2013 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby urýchlene prijala koncepčné opatrenia, ktoré môžu zachrániť malé a stredné slovenské firmy pred krachom. SNS reaguje na alarmujúce fakty, podľa ktorých rekordne krachovali mikrofirmy. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

Podľa najnovších údajov v prvom štvrťroku tohto roku bolo vyhlásených 186 konkurzov malých firiem, čo predstavuje medziročný nárast o 36,8 percent. Toto číslo považuje SNS za alarmujúce. "Dôvodmi sú okrem iného – podľa vyjadrení kompetentných predstaviteľov v sektore malých a stredných firiem – najmä pretrvávajúca hospodárska neistota, nepriaznivý stav podnikateľského prostredia, problémy v oblasti vymožiteľnosti práva a zvýšenie daní a odvodov. Navyše, veľké firmy neplnia záväzky voči malým firmám, čo je tiež dôvod, pre ktorý malé firmy nedokážu prežiť," tvrdí Danko.

SNS podľa neho už niekoľko krát upozornila na to, že zvýšenie dane z príjmu, zmeny Zákonníka práce a zmeny pri dohodách o pracovnej činnosti či pri dohodách o vykonaní práce a zvýšenie odvodov je likvidačné pre všetky podnikateľské subjekty, ale najmä pre malé podniky, ktoré sú v čase hospodárskej krízy zraniteľnejšie. Posilnenie a naštartovanie ekonomiky spočíva podľa SNS v tejto dobe najmä v rozvoji malých firiem, ktoré predstavujú nezanedbateľné percento podnikateľských subjektov.

"Vláda by nemala na podnikateľov pôsobiť demotivačne a hľadať príjmy skôr v škrtoch na výdavkovej strane štátu a pri plytvaní s verejnými financiami," uviedol Danko s tým, že zvýšenie daní a odvodov pre malých podnikateľov neprinieslo vyššie príjmy do štátneho rozpočtu. "Jedinými privilegovanými sú v týchto prípadoch monopolné nadnárodné koncerny. SNS preto vyzýva na návrat k rovnej dani, zníženiu odvodov a zrovnoprávnenie nadnárodných a malých podnikateľských subjektov," uzavrel Danko.
 

Vyberte región